Er styrketræning og konditions-træning et effektivt værktøj i kampen for et sundt vægttab?
Instagram: Fitmedlykke - Facebook: Fitmedlykke
Det skal siges fra starten at jeg selv er overbevist om, at fysisk aktivitet, er et yderst godt værktøj i mod overvægt. Jeg vil derfor være biased mod at favorisere fysisk aktivitet. Det er derfor vigtigt at, i selv, forholder jer kritisk til følgende blog indlæg.
Når det er sagt, så lad os kigge ned i de 2 Meta-analyser som jeg har valgt at se nærmere på. Man kunne sikkert sagtens have fundet andre studier, og måske også studier, som rapporteret andre resultater. Jeg har dog valgt at fokusere på disse 2.
(Stoner, L., Rowlands, D.,
Morrison, A. et al. Sports Med (2016) , (George A. Kelley1 and Kristi S.
Kelley2 2013))
Hvis du ønsker at tabe dig, så bør du efter min mening, mere fokusere på at sænke din fedtprocent, fremfor udelukkende at fokusere på tallet på vægten. Muskelmasse er noget af det mest dyrebare som kroppen besidder. Det er med til at styrke vores krop til dagligdagens opgaver, og dermed gøre det lettere. Specielt i takt med vi bliver ældre vil muskelmassen spille en stor rolle i din sundhed. Yderligere kan det have en øget effekt på livskvaliteten, og ikke mindst hvor længe du lever.
Et vægttab bør altså ikke efter min mening, udelukkende have fokus på at nå en bestemt total kropsvægt.
Nej, nærmere have fokus på at, smide så meget fedt som muligt, og bibeholde så meget muskelmasse som muligt.
Fælles for begge meta-analyser, er at de fandt frem til at fysisk aktivitet sænker fedtprocenten i forsøgspersonerne
Begge Meta-analyser, tegner altså et billede af at fysisk aktivitet, kan være et godt værktøj til at opnå ovenstående.
Med fedtprocenten ad vejen kan vi kigge nærmere på, hvad de 2 studier fandt i forhold til forsøgspersonernes total vægt og BMI (kropsvægt i kg / højde i meter^2).
George A. Kelley and Kristi S. Kelley (2013) fandt ikke en signifikant forskel i forsøgspersonernes vægt eller BMI. Hvilket måske kan tyde på at de tabte fedt, samtidig med de opbyggede muskelmasse. Eftersom fedtprocenten faldt, men ikke den samlede vægt.
Stoner, L., Rowlands, D., Morrison(2016) fandt dog en positiv effekt på forsøgspersonernes vægt og BMI, samtidig med et fald i fedtprocent. Dog fandt de kun en lille stigning i muskelmassen, hvilket lidt modsiger den mulige konklusion fra det andet studie.
Alt i alt kan det siges på baggrund af disse 2 studier, at fysisk aktivitet kan sænke din fedtprocent. Det vil sandsynligvis også sænke din BMI og vægt. Samt hæve eller bibeholde din samlede mængde muskelmasse.
Altså en kæmpe WIN-WIN situation :)
Happy gainz
Kilder:
George A. Kelley and Kristi S. Kelley 2013 Hindawi Publishing Corporation
Journal of Obesity
Volume 2013, Article ID 783103, 10 pages
http://dx.doi.org/10.1155/2013/783103
Stoner, L., Rowlands, D., Morrison, A. et al. Sports Med (2016) 46: 1737. https://doi.org/10.1007/s40279-016-0537-6